De eerste Volvo die na de oorlog ook buiten Zweden popuilair werd, was de PV 444. Door zijn typische vorm werd hij al snel katterug (tegenwoordig gespeld als kattenrug) genoemd. Het model had een trouwe schare liefhebbers en dat leidde in 1981 tot de Katterugclub, die nu ook al weer enige jaren vriendenclub van de KNAC is.
De Katterugclub is er voor eigenaren van de PV 444, de PV 544, de PV 445 en de P210 die tussen 1944 en 1968 zijn geproduceerd. De club kwam voort uit de V44- vereniging. Sommige leden verlangden door de instroom van de ‘moderne’ Volvo’s Amazon en P1800 terug naar de kleinschaligheid en traditionele sfeer van de beginjaren. En zo splitste de Katterugclub zich af, al zijn veel leden ook nog lid van de Volvo Klassieker Vereniging, die voorheen V44-verenging heette. De Katterugclub is daardoor een kleine club – zo’n 250 leden en donateurs – maar wel heel actief.
Ook voor jongeren
De club biedt technische ondersteuning, afstel- dagen, maar ook bijeenkomsten en ritten in het hele land. Zo probeert men ook meer jongeren enthousiast te maken voor het zo bijzondere model. Daarbij wordt speciaal aandacht besteed aan customizing van de auto met bijvoorbeeld airco, stuurbekrachtiging, sterkere motoren, een overdrive of vijfversnellingsbak, schijfremmen, rallystoelen en rolbeugels.
De Katterugclub heeft een eigen clubblad met een fraaie omslag, ‘getekend’ in oude stijl. Dit blad voorziet de leden van informatie in de vorm van restauratieverslagen en -tips, reisverhalen, geschiedenis, verslagen van activiteiten, techniek en advertenties. Periodiek wordt een nieuwsbrief uitgegeven om leden op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes en om de activiteiten aan te kondigen. Een jaarlijks terug- kerend hoogtepunt van de club – en van andere Volvo-clubs – is de Volvo Klassieker Beurs eind september, waar de Katterugclub altijd goed vertegenwoordigd is.
Website: katterugclub.nl
Lid worden: dekatterugclub.nl/lidmaatschap/inschrijfformulier/