Hebt u wel eens de verkeerde brandstof getankt? Als het u ooit is overkomen hoeft u zich nergens voor te schamen, want u bent niet de enige: in de ‘pech top 10’ staat ‘verkeerd getankt’ op plaats 6.
Meestal wordt er per ongeluk benzine getankt met een auto met een dieselmotor. Dit komt omdat het vulpistool van een benzinepomp wel in de tankopening van een dieselauto gaat, maar andersom niet. Diesel tanken in een benzineauto is minder schadelijk dan andersom. Maar zodra u weet of merkt dat u de verkeerde brandstof heeft getankt, moet u direct stoppen en professionele hulp inroepen. Zeker bij moderne auto’s. Allereerst moet dan de verkeerde brandstof uit de motor, brandstofpomp en leidingen worden verwijderd. Pechhulpdiensten als de Wegenwacht, waarmee de KNAC werkt, hebben hiervoor de geschikte apparatuur bij zich. Een garagebedrijf natuurlijk ook, maar dan moet u daar eerst zien te komen met uw auto, maar hoe, als je niet meer mag rijden? Extra vervelend is dat niet alle pechhulpservices zogenaamde ‘self inflicted’ (zelf veroorzaakte) pechoorzaken dekken. Veel van de zogenaamde mobiliteitsgaranties (onder meer van Volkswagen) sluiten dit soort voorvallen uit van dekking. Dan moet u de transportkosten naar de garage en het reinigen dus zelf betalen.
Maar als u écht pech heeft blijft het daar niet bij. Er kan door de verkeerde brandstof ook schade aan de motor zijn ontstaan. En dat verhelpen kan duizenden euro’s kosten. Veel verzekeraars hebben nu nog in hun polisvoorwaarden staan dat “plotseling van buiten komende onheilen” verzekerd zijn als de auto all risks verzekerd is. En verkeerd getankte brandstof is zo’n plotseling van buiten komend onheil, bepaalde een rechter onlangs nog. Maar steeds meer verzekeraars hebben het tanken van een verkeerde brandstof en de gevolgen daarvan expliciet uitgesloten in hun voorwaarden. Ook valt dit niet onder de garanties die automerken verstrekken. En dus draait u uiteindelijk zelf voor alle schade op.
Het tankprobleem zal de komende jaren vermoedelijk kleiner worden, nu dieselauto’s uit de gratie raken en je dit probleem bij een elektrische auto’s niet hebt. Maar het zal nog jaren duren voordat verkeerd getankte brandstof uit de pechstatistieken verdwenen is. Opletten dus! Rest mij u namens de afdeling Verzekeringen van de KNAC een heel fijne Kerst, een heerlijke jaarwisseling en een zorgeloos 2023 toe te wensen.
Kees de Regt
Manager Verzekeringen