Bezoekers

050189
Bezoekers vandaag : 1374
Gisteren : 1340

Boekentip: ‘Michel Willem Aertnijs, de Peetvader van het automobilisme in Nederland’

Onlangs verscheen het lang verwachte boek van Anton J. Jansen ‘Michel Willem Aertnijs, de Peetvader van het automobilisme in Nederland’ over Nederlands eerste commerciële auto-importeur Michel Aertnijs (1863-1952). Aertnijs was bovendien (mede-)oprichter van de KNAC. Om u een idee te geven waar het boek over gaat, delen we graag onderstaande recensie van publicist Pim van de Werd met u. “Het boek is veel meer dan alleen een biografie van de man die terecht de peetvader is van het automobilisme in Nederland genoemd is”, aldus Van de Werd.

Van de Werd: “Hoewel niet de eerste eigenaar van een auto, importeerde Aertnijs wel in 1897 professioneel de eerste Benz automobiel “Patent-Motor-Wagen” en vestigde in Nijmegen het importeursschap van dat merk dat hij tot 1901 vertegenwoordigde.

Tussen 1900 en 1911 importeerde Aertnijs merken als Mors en Darraccq. Vanaf 1906 vestigde hij zich in Amsterdam. Eerst aan de Stadhouderskade, later aan de Amsteldijk. Vanaf 1911 tot 1923 vertegenwoordigde hij opnieuw het merk Benz in Nederland. Maar bovenal promootte hij als geen ander het automobilisme in Nederland. Zo was hij medeoprichter van de Nederlandse Automobiel Club, de latere KNAC en nauw betrokken bij de organisatie van de roemruchte rit PARIJS-AMSTERDAM in 1898. In 1913 nam hij het initiatief voor een vrachtauto “concours” van 13 dagen door Nederland waar toen nog maar een paar honderd vrachtauto’s reden.

Dit boek geeft niet alleen een zeer gedetailleerde biografie van Aertnijs, maar ook over de opkomst van het automobilisme in Nederland tot aan de fusie tussen Benz en Mercedes in1923 en de hyperinflatie en chaos in Duitsland na de eerste Wereldoorlog. Daarbij wordt een zeer nauwkeurig tijdsbeeld van de situatie en ontwikkeling van Nederland tot de jaren vijftig geschetst, rijk geïllustreerd met advertenties en foto’s van zowel auto’s als vliegtuigen, personen en gebeurtenissen. Zo is dit boek niet alleen interessant voor de liefhebber van auto’s. Maar is het ook een uitputtend historisch document dat naast de economische sociaal culturele aspecten, de ontwikkeling van het automobilisme toch in het juiste historisch perspectief plaatst.

Dit alles heeft, zonder dat dit tot eindeloze opsommingen heeft geleid, een zeer leesbaar en belangrijk historisch (naslag) werk opgeleverd, waar jarenlang minutieus onderzoek aan vooraf is gegaan. Zeer aanbevelenswaardige lectuur voor iedereen die belang stelt in de vroege automobiel geschiedenis van ons land.!”

Het boek ‘Michel Willem Aertnijs, de Peetvader van het automobilisme in Nederland’, geschreven door Anton J.Janssen, is nu voor 35 euro te bestellen bij de boekhandel, Bol.com en Bruna. Het boek telt 352 pagina’s en heeft als kenmerk: ISBN 978908222419.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors