Bezoekers

079820
Bezoekers vandaag : 102
Gisteren : 513

Het lelijke 1’tje: het gevaar van de duplicaatcode

U ziet ze vaak genoeg rondrijden: auto’s met kentekenplaten waaraan een klein cijfer is toegevoegd. Dit is de duplicaatcode. Dat ‘eentje’ (of soms ‘tweetje’) geeft aan dat de kentekenplaat ooit verloren of gestolen is. De code voorkomt fraude en misbruik van het kenteken.

Hoewel deze duplicaatcode veel overlast bij de rechtmatige kentekenhouder kan voorkomen, zijn veel eigenaren van exclusieve auto’s niet blij met het ‘lelijke eentje’. Uit onderzoek van autotaxateur Bolsenbroek & Partners – lees hier alle onderzoeksresultaten – blijkt dat bijna 50 procent van de potentiële kopers de auto zou laten staan, simpelweg vanwege de duplicaatcode. Kopers die nog wel geïnteresseerd zijn, willen gemiddeld 18 procent minder betalen voor de auto.

Hulp van de RDW
Overigens is er wel wat te doen aan de duplicaatcode, maar daarvoor is advies nodig van een gespecialiseerd bedrijf. Beter is om een duplicaatcode te voorkomen. Zo blijkt dat een duplicaatcode soms onterecht wordt toegekend, bijvoorbeeld bij het herinvoeren van auto’s. Bolsenbroek & Partners: “Bij export moeten oude kentekenplaten altijd bij de RDW worden ingeleverd en daarna vernietigd worden. Er is dus geen risico op misbruik. Toch krijgen deze heringevoerde auto’s automatisch een duplicaatcode wat voor onnodige waardevermindering zorgt. De RDW is op de hoogte van deze omissie, maar heeft vooralsnog geen stappen ondernomen om deze fout te corrigeren.”

Persoonlijke kentekenplaat
Bolsenbroek & Partners pleit voor de introductie van een persoonlijke kentekenplaat. De persoonlijke kentekenplaat kan als een ‘overlay’ fungeren, waarbij de duplicaatcode verborgen wordt zonder dat de geldigheid van het kenteken in gevaar komt. “Dit komt niet alleen de esthetiek van het kenteken ten goede, maar ook de marktwaarde van de auto”, aldus de taxateur/adviseur. Het voorstel werd eerder door de politiek weggewuifd, maar is dankzij een motie in januari 2024 weer nieuw leven in geblazen. Er wordt nu een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors