Heel misschien is het u ontgaan, maar op 23 december jl. is er een zogenaamde ‘implementatiewet’ in werking getreden waarbij er wijzigingen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) zijn doorgevoerd. Er kwamen bijvoorbeeld hogere minimum verzekerde bedragen voor materiële- en letselschade. De verzekeraars passen hier waar nodig hun bedragen op aan. Een, in mijn ogen belangrijke, andere verandering is dat het begrip ‘Deelneming met het motorrijtuig aan het verkeer’ vervangen is door ‘Het gebruik van het motorijtuig in overeenstemming met de functie van dat motorrijtuig als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is’. Een mond vol! Maar met deze definitie vallen voortaan meer schadegebeurtenissen onder de wet (en kent u alvast twee oorzaken van de gestegen premies, dat ook). Concreter: ook als er nu bijvoorbeeld een aanrijding op een afgesloten terrein plaatsvindt waar slechts enkele personen toegang tot hebben, zoals een oefenterrein voor een motorcross, dan valt dit voortaan onder de WAM. Hier kan een benadeelde met letselschade tevens een claim indienen tegen een WA-verzekeraar of bij het Waarborgfonds.
Sinds eind vorig jaar is de WAM van toepassing als het motorrijtuig in geval van schade de functie heeft van vervoermiddel. Hierbij maakt het niet uit of het motorrijtuig op eigen terrein of in een eigen gebouw wordt gebruikt, of dat het motorrijtuig rijdt, geparkeerd is of stilstaat. Ook dan is een verzekering met WAM-dekking verplicht. Als een auto in een parkeergarage ontploft of in brand vliegt en daardoor schade aan het pand veroorzaakt, dan valt dit nu onder de wettelijke definitie. De benadeelde zal die schade dan kunnen verhalen op de eigenaar van het voertuig. Het is dus niet verstandig de W.A.-dekking van uw autoverzekering te schorsen als uw auto ergens staat waar hij door bijvoorbeeld zelfontbranding schade aan (eigendommen van) derden kan veroorzaken. Uw
aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), of de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) van de eigenaar van het pand biedt géén dekking voor schade veroorzaakt door of met motorrijtuigen. U moet dus een lopende autopolis met WA-dekking hebben. De schade aan de eigen auto kan alleen geclaimd worden als daarvoor een beperkte cascodekking (o.m. brand-, storm- en diefstalschade) of volledige cascodekking afgesloten is.
Doordat het tegenwoordig een fluitje van een cent is om een kenteken bij de RDW te schorsen, je hoeft er zelfs je luie stoel niet meer voor uit, wordt uit onwetendheid vaak óók de autoverzekering geschorst. Wat dat betreft ben ik blij dat we bij de KNAC nog geen ‘mijn KNAC’ omgeving hebben waarbij verzekerden zelf de dekking van hun autopolis kunnen aanpassen. De afgelopen jaren hebben we al meerdere personen voor een kleine financiële ramp kunnen behoeden door even met elkaar te overleggen of het volledig schorsen van de dekking nou wel zo slim was.
Kees de Regt
Manager Verzekeringen