Bezoekers

110122
Bezoekers vandaag : 167
Gisteren : 352

Dierenleed

Het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe, zo blijkt uit de cijfers. In 2014 noteerde het Verbond van Verzekeraars nog bijna zesduizend schades door aanrijdingen met dieren, in 2019 waren het er al tienduizend. Waar hem dat nou precies in zit is onbekend, men vermoedt dat het te maken heeft met de zachte winters. Ik hoorde trouwens ooit dat ook de omzetting van winter- en zomertijd voor veel leed zorgt. Dieren snappen niet waarom wij in het najaar opeens een uur eerder van huis gaan.

De Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) registreert alle gemelde aanrijdingen. In werkelijkheid zullen het er echter veel meer zijn omdat lang niet iedereen een wildaanrijding doorgeeft. De meeste aanrijdingen gebeuren op de Veluwe en in het oosten van het land, waar nog veel wild in de bossen leeft. Vooral reeën, dassen en wilde zwijnen komen regelmatig voor de wielen van auto’s terecht. Wist u overigens dat wie een dier aanrijdt, strafbaar is als dit niet bij de politie wordt gemeld? Melden moet altijd, óók als het dier niet is blijven liggen. Maar dan niet bij de dierenambulance, maar de politie.

Ga ook nooit achter een aangereden dier aan, al ziet u het in uw spiegel nog het bos in strompelen. De politie stuurt een faunabeheerder of jager naar de plek van het ongeluk. Probeer de locatie van de aanrijding zo goed mogelijk door te geven en wacht de komst van de politie of faunabeheerder af. Mocht het nodig zijn, dan wordt het dier door een vakman uit zijn lijden verlost en wordt er ook voor de afvoer gezorgd. Oh en, misschien is het verleidelijk in deze tijd van het jaar, maar doodgereden wild mag niet voor eigen consumptie of verkoop worden meegenomen.

Een aanrijding met een dier veroorzaakt gemiddeld 1.600 euro schade en is in veel gevallen te voorkomen door uw snelheid aan te passen. Zeker na zonsondergang. Tot een snelheid van 60 km/h heeft het wild nog relatief veel kans uw auto te ontwijken en u de kans om tijdig te stop- pen. Verder geldt dat als u alleen WA-verzekerd bent, de (gevolg)schade van een aanrijding met een dier voor uw eigen rekening is. Heeft u een beperkte cascodekking dan is de aantoonbare botsing met dieren gedekt (zelfs zonder negatieve invloed op uw schadevrije jaren!), maar de gevolgschade niet. Let u trouwens vooral op het woordje ‘aantoonbare’ in de vorige zin. Die eis maakt het extra verstandig om een dergelijke aanrijding te melden bij de politie, u kunt dan makkelijker bewijzen dat het om een aanrijding met een dier ging. Maak ook altijd foto’s en noteer de gegevens van eventuele getuigen. De gevolgschade, wanneer u bijvoorbeeld bij het uitwijken tegen een boom bent gereden, valt niet onder de beperkte cascodekking, maar wél als u volledig casco verzekerd bent. Maar deze uitgebreide dekking is niet bedoeld om nonchalant te worden wanneer u waarschuwingsborden voor overstekend wild ziet. Je schrikt je letterlijk wild als er plotseling een everzwijn of hert oversteekt. Mensen die zo’n beest een keer op de motorkap hebben gehad, vergeten dit hun hele leven niet meer. Het is een cliché, maar voorkomen is ook hier écht beter dan genezen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors