De Telegraaf meldt, op basis van cijfers van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID), dat er steeds vaker valse rijbewijzen worden onderschept. In 2024 waren er meer dan 1.000 gevallen van nagemaakte rijbewijzen.
Vorig jaar werden in het verkeer 1.047 valse rijbewijzen onderschept, meldt de Telegraaf. Dat is een groei van 6,8 procent ten opzichte van 2023 toen er nog 980 gevallen van valse rijbewijzen werden geregistreerd. De krant baseert zich op cijfers van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID).
Eenvoudig online bestellen
Volgens de Telegraaf is het online heel eenvoudig om een vals rijbewijs te bestellen. Voor prijzen tussen vijftig en achthonderd euro is een nep exemplaar te bemachtigen. De kwaliteit van de vervalste documenten is wisselend, maar in genoeg gevallen is het valse rijbewijs niet heel makkelijk van een echt rijbewijs te onderscheiden.
Een vervalst rijbewijs wordt overigens niet alleen gebruikt om een auto te besturen, maar ook als identificatiebewijs voor onder meer het kopen van sigaretten of alcohol.