Als u onze rubriek ‘leden bieden aan’ doorloopt, krijgt u acuut zin om een mooie old- of youngtimer aan te schaffen. Maar koopt u een mooie klassieker, neem dan de volgende 8 punten in ogenschouw:
1 Vraag om het taxatierapport
Het is heel gebruikelijk bij een old- of youngtimer dat de verkopende partij een taxatierapport op laat stellen. Vraag naar dat rapport en controleer of de taxatie door een beëdigd taxateur is gedaan. In combinatie met een recent keuringsrapport krijgt u een goed idee wat de staat van uw aankoop in spé is. Bovendien betaalt u niet te veel. De KNAC organiseert regelmatig taxatiedagen, ook kunt u terecht bij taxatiedagen van Vredestein.
2 Controleer of de auto authentiek is
Zo door de jaren heen is er vaak best wat gesleuteld aan de auto. Door de onderhoudshistorie op te vragen ziet u precies wat er is aangepakt en hoe dat is gedaan. Zijn er originele onderdelen gebruikt, of goedkopere vervangers? Niet onbelangrijk: is de auto volledig? Toch zonde als na aankoop blijkt dat onderdelen missen.
3 Maak een inschatting van restauratie- en onderhoudskosten
De onderhoudshistorie helpt u ook inschatten hoeveel onderhoud er nog nodig is. Maar wat kost dat onderhoud eigenlijk? En wie kan dat uitvoeren? Als u zelf niet handig bent moet u veel werk uit handen geven en dat kan in de papieren lopen. Dat is niet erg, maar weet waar u aan begint. Gaat u zelf sleutelen, controleer dan op voorhand of er genoeg reserve-onderdelen voorhanden zijn. Hoe schaarser, hoe duurder, geldt daarbij over het algemeen.
4 Let op de restwaarde
Het belangrijkste is dat u van uw nieuwe aanwinst gaat genieten. Waar de een veel plezier heeft in een intensief restauratietraject, wil de ander een auto die rijklaar is voor de zonnige maanden. Maar kijk ook eens verder dan die eerste fijne kilometers. Een klassieker is vaak een flinke investering. Die wilt u er graag minimaal uit hebben als u de auto ooit eens verkoopt. Sommige klassiekers zijn gevoelig voor restwaardeverlies.
5 Laat u adviseren
Bent u enthousiast over (oude) auto’s, maar niet zo’n kenner? Laat u dan zeker adviseren. Dat kan door een goede vriend of familielid met kennis van zaken, maar u kunt ook contact opnemen met een autoclub rondom het merk of model dat u interesseert. Zij weten precies waar u op moet letten bij aanschaf én gebruik.
6 Zorg voor een goede stalling
In de zomermaanden past uw nieuwe aanwinst nog mooi op de oprit. Wordt het weer guurder, dan moet er echt een overdekte stalling worden gevonden. Een veilige plek waar uw oldtimer aan de druppelader kan. Heeft u de beschikking over zo’n stallingsplek?
7 Gaat u er écht in rijden?
Als u de advertenties leest van te koop staande klassiekers, dan leest u vaak ‘gaat weg vanwege het gebrek aan tijd’. Nu bepaalt u natuurlijk zelf hoeveel kilometer u gaat maken met uw old- of youngtimer, maar probeer een reële inschatting te maken hoe vaak u straks écht op pad gaat met uw auto.
8 Regel de verzekering
Uw auto is een kostbaar bezit. Daar hoort een verzekering bij met een goede dekking. De KNAC is gespecialiseerd in auto- en reisverzekeringen. Zo neemt de KNAC Breakdownservice u bij pech alle zorgen uit handen en helpt u snel weer op weg.