Mede door de nog steeds zeer aantrekkelijke prijzen voor vliegtickets, zeker buiten het hoogseizoen, vliegen we er lustig op los. Daaraan maak ook ik mijzelf schuldig. Het eerste halfjaar stond de teller al op vier vliegreizen met o.a. een ‘werkbezoek’ aan de Mille Miglia en het Alfa Romeomuseum. Tijdens iedere trip moest ik een huurauto regelen en ook daarin ben ik, gezien de lange rijen voor de balies van de autoverhuurmaatschappijen, niet de enige.
Als u zelf online weleens vliegtickets geboekt heeft, weet u dat u tijdens en na de reservering overspoeld wordt met allerlei aanbiedingen, ook voor het huren van een auto. En de prijzen daarvan lijken op het eerste gezicht erg aantrekkelijk. Het is waarschijnlijk een vorm van beroepsdeformatie, maar ik kan het niet laten om te kijken hoe de verzekeringsdekking geregeld is bij dit soort aanbiedingen. Zeker termen als ‘full insurance’, ‘supercover’ of ‘all inclusive bescherming’ werken bij mij als de welbekende rode lap op een stier.
Mag ik u waarschuwen? Ik ben nog nooit een ‘superaanbieding’ tegengekomen voor een huurauto waarbij het verzekeringsdeel top geregeld was. Vaak krijg je al op de tweede webpagina meldingen van allerlei onheilen en deze kunnen, samen met het afkopen van het eigen risico (vaak meer dan 1.000 euro), worden meeverzekerd. Daardoor verdubbelt de gunstige huurprijs meestal opeens.
Ondanks het bijbetalen voor een ‘full insurance’, ‘super relax dekking’ of dekkingen met soortgelijke superlatieven, blijven toch veel ‘nalatigheden’ onverzekerd. U moet dan denken aan motorschade door het rijden op ondergelopen wegen, schade door het laten openstaan van de ramen, beschadigingen aan de bovenzijde van de auto door tegen een slagboom te rijden, schade aan de onderzijde van de auto omdat u over slecht wegdek bent gereden enz. enz.
Opvallend vaak staat pech apart vermeld. Hierover wil ik kwijt dat pechhulpaanbieders als de ANWB en de KNAC in hun voorwaarden huurauto’s hebben uitgesloten. Als uw huurauto het niet doet dan moet u contact opnemen met de verhuurder. Deze helpt u ook bij normale pech. Is er dan ook abnormale pech? Ja, dat is pech door eigen schuld. Denk daarbij aan een lege accu door het laten aanstaan van de koplampen, een lege tank, verkeerd getankte brandstof en het verliezen van sleutels. Ook dit kan tegen, u raadt het al, een extra premie worden meeverzekerd.
De samenstellers van websites van autoverhuurbedrijven moeten zonder uitzondering liefhebbers van vijfsterrensudoku’s zijn. En dan treft u het dat u het thuis allemaal op uw gemak kunt nalezen. Tenminste, als u alle relevante informatie over de verzekeringsvoorwaarden überhaupt kunt vinden. Je moet er niet aan denken in het buitenland tegen een slecht Engels sprekende baliemedewerker en met een lange rij ongeduldige reizigers achter je in discussie te moeten over nut en noodzaak van de diverse verzekeringsopties. Temeer daar de meeste baliemedewerkers een provisie krijgen voor iedere aangesmeerde verzekering. Over de duim heb ik uitgerekend dat voor een middenklasse huurauto al snel 12.500 euro per jaar aan aanvullende verzekeringspremies in rekening worden gebracht. Deze provisies kunnen zonder probleem betaald worden van de forse premies. Maatschappijen verdienen regelmatig meer aan premies voor het afkopen van allerlei eigen risico’s dan aan de verhuur zelf.
Wees er dus op voorbereid dat er nog het nodige op de kale huurprijs bijkomt aan premies. Een lager eigen risico en een ruimere dekking kunt u beter thuis regelen. En wees ervan bewust dat u zelfs dan nog niet overal voor verzekerd bent.
Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Aantal verkeersdoden daalt opnieuw
Volgens het CBS lag het aantal mensen dat omkwam in het verkeer in 2024 iets lager dan een jaar eerder…