Bezoekers

085829
Bezoekers vandaag : 66
Gisteren : 350

Kwart meer oldtimers in vijf jaar tijd

Het aantal oldtimers in Nederland is de afgelopen vijf jaar gegroeid met 28 procent naar 217.000. Volkswagen is het meest voorkomende merk onder de oldtimers en blauw is de meest voorkomende kleur. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Er waren begin 2024 zo’n 47.000 meer geregistreerde oldtimers dan in 2019. Volgens de Nederlandse regels en wetten is een auto pas een oldtimer als deze 40 jaar of ouder is, in nagenoeg alle andere landen wordt 30 jaar als leeftijdsgrens gehanteerd. De sterke stijging van het aantal oldtimers valt trouwens vrij makkelijk te verklaren, want de auto’s die vijf jaar geleden nog tussen de 35 en 40 jaar oude waren, tellen nu ineens mee als oldtimer. Niettemin is het goed nieuws dat ons rijdend cultureel erfgoed in omvang toeneemt en dat er zoveel autoliefhebbers zijn die dit erfgoed helpen in stand te houden. 

Volkswagen en blauw populair

Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de helft van de oldtimers 40 tot 50 jaar oud is. Vijf jaar geleden was dit nog 63 procent. Vooral het aantal auto’s van 50 tot 60 jaar is de laatste jaren toegenomen. In vijf jaar tijd is dat verdubbeld naar 84 duizend oldtimers. De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is 53 jaar. De oudste geregistreerde klassieke auto komt uit 1894. In totaal staan er 661 (0,3 procent) auto’s van 100 jaar of ouder geregistreerd.

Het merk Volkswagen is het best vertegenwoordigd onder de oldtimers. Circa 32.000 auto’s (15 procent) zijn van dit merk. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 21.000 en 14.000 oldtimers.

Het wagenpark van oldtimers is veel kleurrijker dan dat van moderne auto’s. Blauw is de meest voorkomende kleur (16,9 procent), op de voet gevolgd door rood (16,5 procent) en groen (16,2 procent). De meest voorkomende kleuren bij auto’s jonger dan 40 jaar zijn grijs, zwart en wit.

1.800 kilometer per jaar

Oldtimerbezitters koesteren hun auto, maar rijden er niet veel mee. Het gemiddelde jaarkilometrage bedraagt 1.800 kilometer. Een moderne auto auto rijdt gemiddeld 12.200 kilometer per jaar. Oldtimers rijden daarmee 0,2 procent van het totale aantal door personenauto’s afgelegde kilometers. In 2023 was overigens een kwart van de oldtimers niet verzekerd waardoor ze niet de openbare weg op mochten.

Oldtimers zijn over het algemeen vooral buiten de Randstad en de grote steden populair. Het oldtimerbezit is het hoogst in de gemeenten Alphen-Chaam en Opmeer, met zo’n 41 auto’s per 1.000 inwoners. Ook in Baarle-Nassau en Nederweert is het aantal oldtimers relatief groot. In Diemen en Almere is het oldtimerbezit het laagst, met ongeveer 4 auto’s per 1.000 inwoners.

Overgangsregeling

Tot 1 januari 2014 beschouwde de Nederlandse overheid auto’s van 25 jaar of ouder als oldtimer en waren deze volledig vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Daarna werd de grens om een auto als oldtimer te beschouwen ineens 15 jaar hoger gelegd, waardoor alleen oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Er is sindsdien wel een overgangsregeling voor benzineauto’s met een bouwjaar vóór 1988 tot ze de leeftijd van 40 jaar bereiken. Bij deze overgangsregeling betaalt de eigenaar slechts een kwarttarief indien de auto in de maanden december, januari en februari niet wordt gebruikt. Begin 2024 konden bijna 45 duizend auto’s gebruik maken van deze overgangsregeling. In 2028 zijn alle auto’s uit de overgangsregeling 40 jaar of ouder en hiermee loopt deze regeling af. 

Klik hier om het gehele persbericht van het CBS te lezen.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors