Het kabinet heeft aangegeven dat er een regeling moet komen die mensen en bedrijven in de recente overstromingsgebieden (Noord-Brabant, Limburg) moet helpen de materiële schade te vergoeden die niet vergoed wordt door de verzekeraars. De schaderegeling is opgezet vanuit de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS). Hierin wordt bepaald dat schades door rampen die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar of niet vermijdbaar zijn door de overheid worden vergoed. De schaderegeling gaat ruim met de eisen om en vergoedt in bepaalde gevallen ook schade die wel verzekerbaar was. Het kabinet heeft echter aangegeven dat dit in de toekomst niet meer zo zal zijn.
In tegenstelling tot veel inboedel- en opstalverzekeringen, waarbij schade door overstroming en natuurrampen niet verzekerd is, bieden autoverzekeraars wél dekking voor natuurrampen, mits je een beperkte of volledige cascodekking hebt afgesloten. Je kunt je dus voor je auto tegen overstromingsrisico’s verzekeren. En dus zou je op basis van de WTS geen aanspraak op vergoeding kunnen maken. Voor deze keer is dat dus goed nieuws voor eigenaren van auto’s die ten tijde van de ramp alleen W.A. verzekerd waren. Zij krijgen de schade aan hun auto vergoed, ook als ze hiervoor geen verzekering hebben afgesloten.
Bedenk als gedupeerde ook dat je niet per se in een risicogebied hoeft te wonen om schade aan je auto te krijgen door natuurgeweld. Denk aan een lawine als je op wintersport bent, of als je op zomervakantie bent en geen weet hebt dat je je in een risicogebied bevindt. Voorbeeld? Een schade aan drie auto’s van een bekende sportwagenfabrikant van Nederlandse bodem, waarvan de eigenaren na een hevige regenval hun in het dal geparkeerde auto’s alleen konden lokaliseren omdat de antennes nog net boven het water uitstaken. Het zal je maar gebeuren…
Een beperkte cascodekking is niet eens heel veel duurder dan een ‘kale’ W.A.-dekking en biedt toch een behoorlijke meerwaarde. Bijvoorbeeld bij brandschade door kortsluiting of zelfontbranding, schade door diefstal, ruitbreuk, storm- en hagelschade of rellen. Vraag ernaar als u een auto wilt verzekeren, het is het overwegen meer dan waard als u nu alleen W.A.-verzekerd bent.
Kees de Regt
Manager Verzekeringen
(Foto: Régine Fabri, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)