Bezoekers

181081
Bezoekers vandaag : 535
Gisteren : 547

Premies autoverzekeringen fors duurder (deel 1)

November vorig jaar luisterde ik naar de podcast van de BNR Autoshow waarin een woordvoerder van marktonderzoeker Trend RX uitlegde waarom de premies voor autoverzekeringen de komende jaren fors gaan stijgen tot wel 40 procent. Om bij het begin te beginnen: verzekeraars moeten momenteel op iedere euro premie zo’n tien cent bijleggen om alle kosten en schades te kunnen betalen. Soms nemen ze dit verlies voor lief omdat de omzet uit autoverzekeringen zo’n 45 procent bedraagt van de totale premieomzet in schadeverzekeringen en je daardoor toch een groot deel van je vaste kosten kan terugverdienen. Maar iedereen voelt wel aan dat dit geen gezonde situatie is. Dat verlies moet toch ergens gecompenseerd worden. Die compensatie vindt meestal plaats bij de andere soorten schadeverzekeringen zoals de inboedel- of opstalverzekering. Waar sommigen van u nog de moeite nemen om bij een flinke premiestijging op de autoverzekering elders een offerte op te vragen, gebeurt dit bij andere schadeverzekeringen niet of nauwelijks. De brief over de premieverhoging gaat in de prullenbak en verdere actie wordt niet ondernomen. Te veel gedoe.

De belangrijkste oorzaak van de verwachte premiestijging(en) is dat de afgelopen jaren de kosten van schadeherstel met 35 procent zijn gestegen. Dit komt vooral doordat moderne auto’s van grofweg na 2018 veel complexer zijn geworden door onder andere de vele rijhulpsystemen, meer soorten materialen in een auto en ook meer onderdelen zoals chips en sensoren. Hierdoor is een auto steeds moeilijker te repareren. Wat dat betreft hebben we nog ‘geluk’ met ons oude wagenpark. In België is het wagenpark een stuk jonger, zijn de problemen dus groter en daardoor ook de premiestijgingen hoger.

Vroeger hoefde bij een simpele kopstaartbotsing alleen de bumper te worden hersteld of vervangen, maar tegenwoordig moet uitgebreid worden gecontroleerd of er niet nog meer beschadigd is en moeten ook sensoren en camera’s worden vervangen en gekalibreerd. En nieuwe technieken zijn duur: de nieuwste ledkoplampen zijn vele malen duurder dan traditionele koplampen.

Maar, zult u denken, deze nieuwe technieken moeten toch ook bijdragen aan meer veiligheid en dus minder schades? Dat is helaas niet het geval. De huidige adaptieve cruise control draagt in Nederland nog niet bij aan een lagere schadelast. Dit komt door de grote verkeersintensiteit op onze wegen. Ook de parkeerhulp werkt nog niet optimaal.

Moderne auto’s zijn groter, breder en vooral veel zwaarder waardoor er bij een botsing meer schade ontstaat. EV’s trekken ook veel sneller op dan ‘normale’ auto’s maar de bestuurders zijn nog niet gewend aan deze snelheid en EV’s rijden heel stil en comfortabel zodat je niet merkt hoe hard je rijdt. Eigenaren van een EV betalen gemiddeld nu al zo’n 15 procent meer premie omdat hun auto’s gemiddeld zwaarder en duurder zijn. Vanuit maatschappelijk oogpunt zullen verzekeraars EV’s blijven verzekeren, maar de verwachting is wel dat de premies voor EV’s harder zullen stijgen dan voor andere auto’s.

In magazine 2 een uitleg over goede en slechte risico’s en enkele verrassende oplossingen waar u zelf aan kunt bijdragen om autopremies niet zo hard te laten stijgen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors