Bezoekers

181081
Bezoekers vandaag : 535
Gisteren : 547

Premies autoverzekeringen fors duurder (deel 2)

In mijn vorige column in ‘De Auto’ nummer 1 beloofde ik een uitleg te geven over goede en slechte risico’s en met oplossingen te komen om de autopremies niet zo hard te laten stijgen. De verwachte forse stijging komt nadat er in de coronajaren veel minder gereden is waardoor de schadelast daalde, premies nauwelijks stegen en verzekeraars eens een keer wat geld overhielden aan autoverzekeringen na jaren van verlies. Maar nu we weer terug zijn naar ‘normaal’ en de kosten van personeel en schadeherstel flink zijn gestegen, zullen verzekeraars de komende jaren naar verwachting de autopremies tot bijna 40 procent gaan verhogen. Daarin is een inflatiecorrectie nog niet meegenomen. In 2024 is er ‘slechts’ een (gemiddelde) verhoging geweest van bijna 8 procent, maar onderzoeksbureau Trend-RX verwacht dat deze verhoging te laag is geweest om alle kosten te kunnen dekken.

Zijn er nog uitschieters in goede en slechte risico’s? Vroeger werd aangenomen dat vrouwen beter reden dan mannen. Dat is niet zo. Vrouwen veroorzaken wel minder schades, maar ze rijden ook minder kilometers. Als je de totale schadelast van vrouwen deelt door het aantal kilometers dat ze rijden dan is de uitkomst vergelijkbaar met die van mannen. Bovenaan het lijstje van slechte risico’s staan per definitie altijd wel BMW- en Audi-rijders. Deze merken trekken blijkbaar rijders aan die hun rijvaardigheid overschatten. Ook Tesla-rijders betalen inmiddels een forse verzekeringspremie. Waar in de beginjaren van dit automerk verzekeraars nog over elkaar heen duikelden om Teslarijders voor een appel en een ei te verzekeren, zijn verzekeraars nu een stuk minder enthousiast. De innovatieve productiemethode van Tesla, waarbij grote onderdelen van de auto uit één stuk bestaan, werkt bij een schade in het nadeel.

Wat zou een oplossing kunnen zijn om de schadelast te drukken en zo de premies niet te laten stijgen? Een rijstijlverzekering zou een oplossing kunnen zijn, mits iedereen zo’n soort verzekering heeft. En dat gebeurt nu juist niet! Bestuurders die zo’n verzekering eigenlijk nodig zouden hebben, nemen ‘m niet en bestuurders die toch al veilig rijden gaan nog veiliger rijden, maar daar is de ‘winst’ niet zo groot meer. De goede risico’s gaan wel wat minder betalen, maar gek genoeg heb je ook slechtere risico’s nodig die meer gaan betalen. Hetzij door een toeslag op de premie, hetzij door een premieverhoging vanwege een duikeling van de bonus/malusladder door een schade. Verzekeraars noemen dit verschijnsel ‘antiselectie’. En ook een rijstijlverzekering beloont niet altijd de juiste rijstijl of straft een verkeerde rijstijl: verzekerden die door toedoen van anderen een paar keer hard moeten remmen of plotseling moeten uitwijken, gaan meer betalen en verzekerden die al append op de linker baan 90 km/h rijden, krijgen een korting.

Wat kunt u zelf doen om de schadelast omlaag te brengen? Volgens Trend-RX moet je geen Tesla kopen, ieder jaar een rijvaardigheidstraining volgen als je in een BMW of Audi rijdt en wat vaker de fiets nemen. Het parkeren van je fiets is doorgaans gratis en je veroorzaakt geen of weinig schade. Immers, de meest voorkomende autoschades zijn schades die te maken hebben met het parkeren. En juist die simpele bumperschade is zo duur geworden doordat er allerlei sensoren in zitten. Rij ook wat vaker in een klassieker of youngtimer omdat schadeherstel aan oudere auto’s een stuk goedkoper is. Geen straf voor de meesten van ons.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors