Bezoekers

085829
Bezoekers vandaag : 66
Gisteren : 350

Ruim 200 doorrijders na ongeval per dag

autoschade

Iedere dag zijn er ruim 200 mensen die na een ongeval doorrijden. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van proces-verbalen van de politie voor dit strafbare misdrijf. Over heel 2023 waren er 73.960 weggebruikers die na een ongeval doorreden. 

Wie na het aanrijden van een andere verkeersdeelnemer of het tegen een geparkeerde auto botsen de plaats van het ongeval verlaat, is strafbaar. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. De cijfers over 2023 laten wel een daling van zes procent zien ten opzichte van 2022. 

Een slachtoffer van een doorrijder na een ongeluk, kan aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds, dat in 2022 68,1 miljoen euro uitkeerde aan slachtoffers van doorrijders. Hoeveel er in 2023 is uitgekeerd is nog niet bekend, maar ondanks de daling in het aantal aangiften ligt het bedrag vermoedelijk hoger door de inflatie. 

Rotterdam koploper

De gemeente Rotterdam heeft de twijfelachtige eer om de meeste doorrijders te hebben, want daar werd per 1.000 inwoners 8,25 keer aangifte gedaan van dit vluchtmisdrijf. Maar in de top tien staan vooral opvallend veel Limburgse gemeenten. Na Rotterdam prijken Heerlen en Beek met respectievelijk 7,81 en 7,75 wegrijders per 1.000 inwoners op de tweede en derde plek. En na de vierde plek voor de gemeente Ouder-Amstel (7,36 wegrijders per 1.000), zien we Kerkrade (7,23), Roermond (6,92) en Valkenburg (6,70) op de vijfde, zesde en zevende plaats, terwijl Sittard-Geleen (6,23) de tiende plek bezet. 

Dat levert Limburg de koppositie op als provincie met de meest doorrijders na een ongeval, namelijk 5,2 aangiften per 1.000 inwoners. Direct daarachter staat Zuid-Holland (5,1) op de tweede plaats en Noord-Holland (4,47) op de derde plaats. De provincies waar men het minst van vlucht na een ongeval zijn Friesland (2,67) en Zeeland (2,94).

Binnen twaalf uur melden

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor je autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Als je uit de verzekering bent gezet, dan is het afsluiten van een nieuwe polis een stuk lastiger”, aldus autoverzekering-expert Menno Dijcks van Independer.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen twaalf uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors