Een afname van het verkeer met tweederde heeft vrijwel geen effect of de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Dat betekent dus feitelijk dat het autoverkeer niet of nauwelijks de veroorzaker van fijnstof is.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Stirling in Schotland naar de fijnstof-uitstoot tijdens de lockdown. Op 70 plaatsen in Schotland werd luchtkwaliteit gemeten tussen 24 maart en 23 april, de periode dat er vanwege de lockdown 65 procent minder verkeer was. De onderzoekers trekken 6,6 microgram fijnstof aan per kubieke meter lucht, slechts 0,1 gram minder dan in dezelfde periode in 2017. IN 2018 was de fijnstofuitstoot in die periode 7,4 microgram. De concentratie stikstofdioxide, ook een belangrijke bron van luchtvervuiling, nam wel af.
De onderzoekers van de Universiteit van Stirling denken dat mensen tijdens de lockdown zijn blootgesteld aan grotere hoeveelheden fijnstof dan gebruikelijk, omdat ze veel binnen zijn gebleven. Daar hangen vaak resten van tabaksrook, kookluchten en dergelijke.