Het begon allemaal met een advertentie in de ‘Autokampioen’ om te kijken of er belangstellenden waren om een club op te richten voor de Volvo PV 444, 544 en Duett. Nu, 46 jaar later, is de Volvo Klassieker Vereniging één van de grootste autoclubs van Nederland. En één van de eerste die KNAC Vriendenlid werd.
Het begon dus op 10 oktober 1970 met de Volvo- modellen die ook wel Kattenrug worden genoemd en de daarvan afgeleide stationwagen, de Duett. Al gauw werd de destijds als V44 Vereniging opgerichte club opengesteld voor de Amazon, de P1800 en de 140 en 240 series. Inmiddels heet de club dan ook de Volvo Klassieker Vereniging (VKV). Elke bezitter van een klassieke Volvo kan nu lid worden en het doel van de vereniging is het in stand hou- den van Volvo personenauto’s en daarvan afgeleide typen van 25 jaar en ouder. Dat levert alles bij elkaar zo’n 4.000 leden op.
Om het allemaal overzichtelijk te houden zijn er binnen de VKV zogenaamde registers voor ver- schillende (groepen) modellen. De bezitters van een Volvo met zijklepmotor zijn ingedeeld in het Zijklepregister, 140-164 eigenaren hebben een eigen register en dat geldt eveneens voor de GT liefhebbers en de PV-bezitters. De jongere modellen zijn gegroepeerd in het Jongerenregister. Daarnaast is Nederland door de VKV ingedeeld in regio’s, die elk hun eigen sleuteldagen, technische avonden, ritten, kampeerweekenden en andere uitjes organiseren. De bijeenkomsten zijn overigens ook voor leden van andere regio’s toegankelijk. En een aantal ritten wordt landelijk georganiseerd.
Klassiekerbeurs
Eén van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten van de club is de Volvo Klassiekerbeurs in september in het Autotron in Rosmalen. Het is de grootste beurs in Europa op dit gebied en liefhebbers uit allerlei landen komen op dit grootse evenement af. Verder heeft de VKV een eigen Volvo Klassieker Onderdelenshop in het Brabantse Elshout. In dit magazijn kunnen onderdelen worden gekocht voor de aangesloten typen. De club heeft ook een technische commissie waar leden een beroep op kunnen doen en deze techneuten taxeren ook auto’s volgens de richtlijnen van de FEHAC.
Zes keer per jaar verschijnt het Volvo Klassieker Magazine om de leden te informeren en amuseren. En uiteraard is er ook een website met een uitgebreid forum waar de leden over uiteenlopende zaken met elkaar van gedachten kunnen wisselen.
Website: volvokv.nl
Facebook: facebook.com/VolvoKlassiekervereniging
Twitter: @Volvokv_